Modeli poticaja za fotonaponske elektrane za samoopskrbu : diplomski rad - Kaurloto, Mateja (M. Kaurloto, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Mjerom očuvanja okoliša iz Kyoto protokola te ciljem „20- 20- 20“, kojeg je propisala Europska unija, sve se više ulaže u projekte obnovljivih izvora energije, među kojima i u fotonaponske elektrane. Razvojem tehnologije, porastom cijena električne energije te razvojem fotonaponskog tržišta, mnoge zemlje (Kalifornija, Italija, Španjolska, Njemača) su dosegle mrežni paritet i razvile trend samoopskrbe. Samoopskrba predstavlja mogućnost da potrošač- proizvođač s instaliranim fotonaponskim sustavom vlastitu potrošnju namiri iz vlastitog pogona, odnosno zelene energije. Nadalje, samoopskrba pomaže i cjelokupnom elektroenergetskom sustavu jer rasterećuje mrežu i ne ide u politički, ekonomski i ekološki neprihvatljivom smjeru zabrane proizvodnje iz obnovljivih izvora zbog dostizanja kvota za obnovljive izvore. Modeli neto mjerenja i neto plaćanja su upravo omogućili takav razvoj, omogućavajući potrošaču- proizvođaču da ekonomično raspodjeljuje vlastitu potrošnju i proizvodnju. U Hrvatskoj je kao model poticaja za fotonaponske elektrane prisutan model zajamčenih cijena, čiji iznos poticaja bilježi rapidan pad i kao jasno rješenje za buduće investitore, važno je da Hrvatska prepozna potencijal poticajnog modela neto plaćanja i obračunskog modela neto mjerenja za razvoj samoopskrbe.