Određivanje gubitaka snage u prijenosnoj mreži uzrokovanih tranzitom električne energije : diplomski rad - Čačić, Toni (T. Čačić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Deregulacija elektroenergetskih sustava je rezultirala postupnom zamjenom monopola sa slobodnim tržištem. To je imalo za posljedicu pojavu novih razmjena električne energije. Jedna od karakteristika današnjih europskih elektroenergetskih sustava je prijenos električne energije na velike udaljenosti koji često uključuje više država. Pritom se tokovi snaga uobičajeno zatvaraju i kroz prijenosne sustave zemalja koje nisu izravno uključene u dogovorene transakcije električne energije. Takvi tokovi snaga mogu uzrokovati dodatne gubitke na štetu operatora tih prijenosnih sustava. Zbog toga je Europska mreža operatora prijenosnih sustava za električnu energiju (ENTSO-E) definirala metodologiju računanja gubitaka (WWT, With and Without Transit) uzrokovanih tranzitom snage, kao i financijsku naknadu uključenim operatorima prijenosnih sustava. Cilj ovog rada je bilo opisati WWT metodu i prikazati je na modelu mreže s tri povezana prijenosna sustava.