Modeliranje gibanja pčele u simulatoru biohibridnih sustava : završni rad - Pale, Una (U. Pale, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Cilj rada je osmišljavanje i analiza modela gibanja pčele u polju senzorsko-aktuatorskih uređaja (CASU) kako bi se on kasnije iskoristio u sklopu EU projekta ASSISIbf („Animal and robot Societies Self-organize and Integrate by Social Interaction (bees and fish)”). ASSISIbf je projekt čiji je cilj stvoriti robote koji su sposobni uklopiti se u životinjske zajednice (riba i pčela) te međusobnom interakcijom omogućiti utjecaj čovjeka na njih. Pčela voli toplinu, svijetlost i vibracije. U radu je analizirano gibanje pčele u polju gdje postoji gradijent temperature. Osmišljena su i analizirana dva modela: model u kojem je pčela sposobna osjetiti gradijent temperature (npr. pomicanjem ticala) i model u kojem pčela raspoznaje temperaturu te ima memoriju kojom pamti temperature pripadajuće prethodnim pozicijama. Podaci o stvarnom gibanju pčela prikupljeni su iz video materijala snimljenih na eksperimentalnom postavu. Gibanje pčele statistički je obrađeno te uspoređeno s navedenim modelima. U Enki simulatoru implementiran je upravljački proces za navedene modele kako bi se vizualno predstavilo gibanje pčele, te kasnije simulirao cijeli sustav pčela i CASU jedinica.