Akustika studijskih i režijskih prostora : diplomski rad - Cindrić, David (D. Cindrić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Glavni cilj akustičke obrade prostora je realna reprodukcija snimljenog materijala bez negativnog utjecaja prostorije na dobivenu zvučnu sliku. Tako su u ovom radu poboljšani akustički parametri malog studijskog i režijskog prostora uporabom osnovnih akustičkih elemenata (bas zamki i apsorpcijskih površina). U spomenutim prostorima izmjereni su impulsni odzivi prije i nakon akustičke obrade prostora, nakon čega su uspoređeni sa rezultatima dobivenim pomoću računalne simulacije koristeći EASE programski alat za osnovne akustičke izračune. Najveći problem u studijskom prostoru bio je vrlo nisko vrijeme odjeka uzrokovano velikom količinom apsorpcijskog materijala. Dio tog materijala je uklonjen, a ostatak je jednakomjerno raspoređen u prostoru, čime se postiglo željeno povećanje vremena odjeka na području niskih i srednjih frekvencija. Glavni problem u režijskom prostoru bio je preveliko vrijeme odjeka i neuravnotežena frekvencijska karakteristika u odnosu na tlak na niskim frekvencijama. Zbog neuravnoteženog frekvencijskog odziva i prevelikog vremena odjeka u režijskom prostoru, primijenjeno je nekoliko koraka: postavljanje tepiha na pod, akustičke spužve na mjesta prvih refleksija, bas zamki u prednje kutove prostorije i kalibracija zvučnika. Primjenom ovih koraka postiglo se smanjenje vremena odjeka, uravnoteženost frekvencijskog odziva režijskog prostora na mjestu ton majstora, te sprječavanje refleksija zvuka od zidova i koncentracije niskih frekvencija u kutovima prostorije. Također, uzeti su u obzir i drugi objektivni parametri poput jasnoće govora i glazbe, definiranosti i simetrije impulsnih odziva lijevog i desnog kanala snimljenih pomoću umjetne glave na poziciji ton majstora u režijskom prostoru. Dobivene vrijednosti akustičkih parametara nakon akustičke obrade su u opsegu vrijednosti koje su predložili Beranek i Rossing. Korelacija između objektivnih i subjektivnih akustičkih parametara prije i nakon akustičke obrade prostora prikazana je u priloženim rezultatima.