Regenerativno kočenje na elektrificiranim prugama izmjeničnog sustava vuče 25 kV, 50 Hz : diplomski rad - Kufrin, Tomislav (T. Kufrin, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu dan je pregled tehnologije regenerativnog kočenja u 25kV, 50Hz izmjeničnoj vuči. Pokazan je princip rada, prednosti, mane, mogućnosti za povećanje efektivnosti u primjeni, te utjecaj regenerativnog kočenja na kvalitetu električne energije. Navedeni su rezultati primjene regenerativnog kočenja u svijetu, u obliku ušteda radi povećane energetske efikasnosti električne vuče i smanjenih troškova održavanja vlakova kao posljedice smanjenog trošenja mehaničkih komponenti kočnica i kotača. Pokazan je također i indirektan utjecaj na smanjenje emisija ugljičnog dioksida, putem smanjenja potrošnje električne energije izmjenične vuče. Razvoj u području poluvodičkih tehnologija omogućio je dizajniranje pretvaračkih uređaja temeljenih na punoupravljivim IGBT tranzistorima uz koje je moguć tok snage u oba smjera i time regenerativno kočenje, uz zadovoljavanje potreba za visokom razinom kvalitete električne energije i ostvarenje jediničnog faktora snage.