Aplikacija za učinkovito i prilagodljivo skupno prikupljanje senzorskih podataka u pokretu : diplomski rad - Frlan, Robert (R. Frlan, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog diplomskog rada je napraviti aplikaciju za skupno prikupljanje podataka u pokretu te njihovo dostavljanje poslužitelju radi obrade i na kraju prikazati agregirane podataka s poslužitelja na pametnom telefonu. Prikupljaju se podaci o lokacijama korisnika te se oni u obliku objava šalju poslužitelju gdje svaka korisnička lokacija predstavlja lokaciju tramvaja. Na poslužitelju se ti podaci agregiraju i periodički se razašilju preko komponente objavi- pretplati. Na uređaju je moguće kreirati više vrsta pretplata vezanih za lokacije stanica, lokacije korisnika i lokacije, broj i smjer tramvaja. S obzirom na kreirane pretplate će korisnik dobivati podatke koje ga zanimaju. S ciljem manjeg opterećenja svih komponenti u sustavu omogućeno je kreirati jednokratne upite poslužitelju (HTTP GET) čime se također dobivaju podaci o lokacijama tramvaja. Koristeći aplikaciju „Gdje je tramvaj?“ korisnici mogu prije dolaska na stanicu saznati vrijeme dolaska pojedinog tramvaja te uz tu informaciju isplanirati odlazak na stanicu i ulazak u tramvaj. To je ujedno jedan od glavnih razloga izrade aplikacije i najvjerojatnije jedan od razloga njenog budućeg korištenja.