Simulacija umjetnog života : diplomski rad - Fras, Zvonimir (Z. Fras, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisani su neki povijesni modeli umjetnog života i uveden je novi model u kojem se promatra interakcija između biljaka, biljojeda i predatora. Za povjesne modele opisane su ideje iza modela te tehnologije i mogućnosti koje ti modeli donose. U praktičnom dijelu izrađen je simulator na temelju novog modela i izvršeno ispitivanje simulatora. Prikazani su i objašnjeni neki od uobičajenih scenarija izvršavanja simulacije, demonstrirana je neizvjesnost života i izneseni problemi s kojima se suočavamo.