Korištenje Clarkove elektrode za mjerenje vodika otopljenog u tekućini : diplomski rad - Mišlov, Dino (D. Mišlov, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Za detekciju i mjerenje koncentracije vodika u plinovitom stanju u industriji se primijenjuju tradicionalne metode mjerenja kao što su plinska kromatografija, masena spektrometrija, laserska analiza i toplinska vodljivost. Tehnologija za detekciju vodika koja je najviše obećavajuća temelji se na paladiju, materijalu koji je specifičan za vodik. Za mjerenje koncentracije vodika još se koriste senzori temeljeni na poluvodičkom metalnom oksidu i katalizatoru, piezoelektrički senzori, a istražuju se i senzori temeljeni na nanotehnologiji. Za mjerenje koncentracije otopljenog vodika koristi se Clarkova elektroda polarizirana na naponu oko 600 mV. Clarkova metoda mjeri koncentraciju otopljenog vodika elektrokemijskom metodom. Sustav za mjerenje koncentracije otopljenog vodika sastoji se od aparata za razvijanje vodika elektrolizom, Clarkove disk elektrode proizvođača Hansatech, elektrometarskog pojačala i sustava za akviziciju podataka. Za akviziciju podataka koristi se akvizicijska kartica NI USB-6211 proizvođača National Instruments, a rezultati mjerenja prikazuju se u programskom paketu LabVIEW. Na mjerenje koncentracije otopljenog vodika utječe odabir napona polarizacije, temperatura, salinitet i pH vrijednost tekućine. Opisani su postupci mjerenja i prikazani grafovi koji pokazuju utjecaj tih veličina na mjerenje koncentracije otopljenog vodika.