Primjena Hilbert-Huangove transformacije u analizi evociranih potencijala dobivenih oddball paradigmom : završni rad - Mihaljević, Mirna (M. Mihaljević, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Evociranim potencijalima nazivamo električne potencijale nastale kao odgovor mozga na grupu prezentiranih podražaja. Grupa unaprijed poznatih podražaja oblikuje paradigmu. U ovom radu korištena je oddball paradigma. Karakteristična za ovu paradigmu je prisutnost dvaju različitih podražaja u omjeru 4:1. Kako ljudski mozak predstavlja kompleksni nelinearni i nestacionarni sustav nužno je evocirane potencijale obraditi metodom za analizu nelinearnih i nestacionarnih podataka. Upravo takva metoda je Hilbert-Huangova transformacija (HHT). HHT se sastoji od dva dijela: empirijske dekompozicije i Hilbertove spektralne analize. Ključni korak transformacije je njen prvi dio, empirijska dekompozicija, koja komplicirane podatke razlaže na konačan i obično malen broj svojstvenih funkcija (IMF-ova). Primjenom HHT na evocirane potencijale najznačajniji rezultati dobivaju se analizom prve IMF funkcije. Prva IMF funkcija sadrži u sebi najvažnije značajke za proučavanje evociranih potencijala. Također, primijećeno je da se porastom broja usrednjenih signala ne mijenja značajnije izgled IMF-ova. Na taj način moglo bi se utjecati na smanjenje trajanja samog mjerenja.