Identifikacija osobe zasnovana na usporednoj analizi elektrokardiograma i hoda : diplomski rad - Luetić, Ivan (I. Luetić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu predložena je metoda identifikacije osoba zasnovana na nakupini empirijskih razlaganja (EEMD - Ensemble Empirical Mode Decomposition) prvog odvoda elektrokardiograma (EKG-a) i rekonstrukciji atraktora signala hoda, dobivenog korištenjem akcelerometra postavljenom na pojasu, u faznom prostoru korištenjem aproksimacijske geometrije pravokutnika. Predobradbom EKG-a uklanja se utjecaj šuma i smetnji te varijabilnosti srčanog ritma. EKG se razloži na intrinzične funkcije (IMF - Intrinsic mode functions) i Welchovom metodom se izračunaju spektri istih. IMF-ovi i pripadajući spektri predstavljaju izlučene značajke signala otkucaja srca. Ljudski hod promatra se kao dinamički sustav, a neparne svojstvene vrijednosti rekonstruiranog atraktora dobivene singularnom spektralnom analizom predstavljaju izlučene značajke. K-najbližih susjeda metoda koristi se kao klasifikator. Najbolja postignuta točnost identifikacije je 94%.