Interakcija s objektima u proširenoj stvarnosti temeljena na prepoznavanju gesta ruke : diplomski rad - Brunović, Davor (D. Brunović, 2014)
SAŽETAK: U ovom radu proučavalo se područje proširene stvarnosti i metode interakcije s prividnim objektima. Fokusiralo se na interakciju rukom pomoću Leap Motion uređaja. Rezultat je aplikacija koja podržava jednostavno korištenje uređaja Leap Motion kao glavnog sredstva za interakciju korisnika i aplikacije u proširenoj stvarnosti. Kao bazna aplikacija koristi se prije stvorena igra šaha u proširenoj stvarnosti. Dio aplikacije koji se bavi detekcijom podataka ruke pomoću Leap Motion uređaja je odvojen u obliku razreda, kako bi se uz male preinake mogao jednostavno koristiti s drugim aplikacijama u proširenoj stvarnosti. Realizirano je više načina interakcije: Rotacijom ruke ostvaruje se rotacija objekta., Pomakom ruke ostvaruje se translacija objekta., Gestama se ostvaruje skaliranje/odabir, ovisno o gesti. Odrađeni su testovi kojima se ispituje i prikazuje točnost i praktičnost korištenja ovakve vrste interakcije u pojedinim tipovima aplikacija. Relativno detaljno se opisuje ideja i implementacija rješenja, za zainteresirane je uz projekt priložen izvorni kod. Za detalje oko principa rada aplikacije u proširenoj stvarnosti preporuča se literatura vezana uz biblioteke ARToolkit i OSGART, uz praćenje komentara u kodu.