Istosmjerne mikro mreže : diplomski rad - Gredelj, Mia (M. Gredelj, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Većina trošila današnjeg konvencionalnog elektroenergetskog sustava pogonjena je istosmjernom strujom. No, kako obnovljivi izvori energije kao što su fotonaponski sustavi i energija iz vjetra postaju sve češći u kućanstvima, DC mikro-mreže mogle bi postati jeftinija i učinkovitija alternativa. Novi izvori svjetlosti (LED) također mogu značajno smanjiti potrošnju električne energije. Dvije alternative predviđene su u ovom radu: samostalna, u kojoj mikro-mreža nije spojena na glavnu elektroenergetsku mrežu te je potrebno lokalno spremište energije (baterija) i alternativa kada je sustav spojen na mrežu. Nakon pregleda i istraživanja relevantne literature za ovu temu te pisanja teoretskog dijela rada, zadaci su bili sljedeći. Opisano je jedno tipično četveročlano domaćinstvo i za taj slučaj su izrađene satne krivulje opterećenja za period od godine dana, s tipičnim zimskim i ljetnim danima. Sljedeći je zadatak bio generirati godišnju proizvodnju električne energije iz solarnih panela, instaliranih u promatranom domaćinstvu, u programu INSEL. S prethodno navedenim podacima te potrebnim informacijama o cijenama svih nužnih komponenti i cijenama u hrvatskom elektroenergetskom sustavu, bilo je moguće provesti analize izvedivosti i ekonomske analize u kojima su prethodno navedene dvije alternative bile promatrane. Mijenjanjem pojedinih parametara u tim ekonomskim analizama nekoliko scenarija je uzeto u obzir. Na kraju su donešeni zaključci o tome koja je od tih opcija isplativija te pod kojim uvjetima. Također su dani prijedlozi za daljnji rad na tu temu. Rad je ostvaren kao dio zajedničkog projekta “Sustainable Energy and Environment in Western Balkans” koji ima cilj razviti i uspostaviti pet novih međunarodno priznatih diplomskih studija u području okoliša i održivog razvoja, jedan na svakom od pet suradničkih sveučilišta u tri države zapadnog Balkana. Projekt je financiran kroz program vlade Kraljevine Norveške za visoko školstvo, istraživanje i razvoj u zemljama zapadnog Balkana, Program 3: Energetski sektor (HERD Energy) u razdoblju 2011.-2014.