Programski okvir za skupno korisničko prikupljanje podataka u pokretu : diplomski rad - Perović, Dejan (D. Perović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog diplomskog rada bio je analizirati postojeće primjene skupnog korisničkog prikupljanja podataka u pokretu obraćajući pažnju na učinkovitost obrade velike količine senzorskih podataka u stvarnom vremenu. Također, bilo je potrebno osmisliti i programski izvesti programski okvir za skupno korisničko prikupljanje podataka u pokretu koristeći programski modul CloUd-based PUblish/Subscribe for the Internet of Things (CUPUS) te prikazati njegovu primjenu na odabranom studijskom slučaju. Mobilna aplikacija ''Gdje je Tramvaj?'' osigurava sirove podatke o lokaciji tramvaja koje generiraju korisnici aplikacije, a u koheziji s razvijenim sustavom pruža korisnicima informacije o trenutnom stanju tramvajskog prometa u gradu Zagrebu. Korisnici definiranjem pretplate ili slanjem jednokratnih upita prema poslužitelju dolaze do relevantnih podataka vezanih za tramvajski promet u stvarnom vremenu.