Sustav za mjerenje kromatske disperzije pomoću fazne metode : diplomski rad - Galoić, Andrej (A. Galoić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Prilikom dizajniranja optičkog komunikacijskog sustava potrebno je poznavati iznos kromatske disperzije kako bi kompenzacija kromatske disperzije bila moguća, odnosno potrebno je poznavati disperziju uvijek kada se dosegne ultimativno ograničenje u smislu informacijskog kapaciteta te ograničenje razmaka obnavljača signala na optičkoj trasi. Kromatska disperzija je primarni mehanizam proširenja vremenskog bita u jednomodnom svjetlovodu. Obrađen je sustav za mjerenje kromatske disperzije u jednomodnom svjetlovodu pomoću fazne metode. Do sada je razvijeno i uspješno upotrebljeno mnogo mjernih tehnika za mjerenje kromatske disperzije, ali mnoge nisu idealne zbog teške adaptacije u industriji, na terenu ili zbog cjenovne neefikasnosti. Fazna metoda koristi optički signal dobiven laserskim diodama koji je moduliran visokofrekvencijskim oscilirajućim signalom. Jednostavnim konvencionalnim optičkim i elektroničkim sklopovljem moguće je dobiti sve informacije o kromatskoj disperziji jednomodnih svjetlovoda. U znanstvenim radovima fazna metoda se pokazala kao kvalitetna mjerna tehnika sa zadovoljavajućom točnošću, primjerenom rezolucijom, lakoćom izrade i relativno niskom cijenom. Izvršena su mjerenja vremenskih kašnjenja koja služe za bolje razumijevanje mjerne metode prilikom projektiranja faznog komparatora sustava. Upotrebljene su tehnike aproksimacije vremenskih kašnjenja pomoću Sellmeierovih jednadžbi. Projektiran je komparator faze koji množi digitalizirani referentni i ispitni signal i iz vremenske širine dobivenog impulsa dobiva iznos faznog kašnjenja iz kojeg lako određuje iznos parametra kromatske disperzije.