Mjerenje i evaluacija performansi VOIP poslužitelja : diplomski rad - Srbljić, Marija (M. Srbljić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Cilj diplomskog rada je testiranje pod pritiskom sustava Asterisk alatom SIPp. U radu je objašnjen pojam prijenosa govora Internet protokolom te protokol za uspostavu sjednice - SIP. Objašnjena je programska implementacija telefonske centrale Asterisk te grafičko korisničko sučelje Elastix. Opisani su načini ispitivanja VoIP sustava te osnovni alati za testiranje VoIP sustava – Wireshark te SIPp. Nakon definiranja osnovnih pojmova, prikazani su rezultati ispitivanja Asterisk sustava. Ispitivanja su se provodila primjenom virtualnog stroja te namjenskog poslužitelja. Ispitani su utjecaji parametara poziva, višejezgrenosti te utjecaj stvarnog prijenosa zvučnog zapisa. Provedena ispitivanja pokazala su ograničenja s obzirom na povećanje duljine poziva i povećanje učestalosti poziva. Povećanje broja procesora pokazalo je velik utjecaj na performanse sustava.