Procjena perspektive u procesu optičkog prepoznavanja teksta : diplomski rad - Kreković, Miranda (M. Kreković, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Optičko prepoznavanje teksta predmet je dugotrajnog istraživanja i razvoja u području obrade slike. Zbog široke i raznolike primjene sustava za optičko prepoznavanje teksta, kao primjerice u bankovnim aplikacijama ili aplikacijama koje pomažu slijepim osobama, vrlo je važna njihova točnost i pouzdanost. Stoga se u posljednje vrijeme sve više pažnje posvećuje algoritmima koji pripadaju postupku predobrade ulazne slike čiji je zadatak sliku prilagoditi na način da daljnja analiza omogući najveću točnost prepoznavanja teksta, odnosno što kvalitetniju detekciju i segmentaciju slova. Postupci obrade implementirani u ovome radu uključuju poboljšanje i segmentaciju slike, te određivanje točne orijentacije i perspektive teksta na slici. Poboljšanje slike sastoji se od pretvorbe ulazne slike u crno-bijelu korištenjem adaptivnog praga, te primjene morfoloških operacija kako bi obrisi slova bili što pravilnijih oblika. Nakon toga slijedi algoritam koji koristi projektivnu transformaciju za procjenu perspektive teksta na slici te njeno ispravljanje. U radu su opisane i implementirane tri različite metode za ispravljanje vertikalnih iskrivljenja, od kojih jedna pokazuje izvrsne rezultate i za vrlo velike promjene perspektive originalne slike. Primjenom opisanog algoritma na ulaznu sliku prije samog postupka za prepoznavanje znakova, točnost OCR-a raste i za 100%.