Automatska identifikacija parametara asinkronog vjetrogeneratora : diplomski rad - Bariša, Tin (T. Bariša, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu su istražene i razvijene metode za identifikaciju parametara asinkronog vjetrogeneratora napajanog iz frekvencijskog pretvarača. Metode vektorskog upravljanja asinkronim vjetrogeneratorom temeljene su na parametrima asinkronog vjetrogeneratora pa je za učinkovito upravljanje od presudnog značenja poznavanje električnih parametara nadomjesne sheme asinkronog vjetrogeneratora. Analizirani su standardni postupci identifikacije parametara asinkronog vjetrogeneratora te su istraženi i razvijeni napredni algoritmi određivanja parametara. Standardne metode identifikacije uključuju pokus praznog hoda (određivanje međuinduktiviteta), pokus kratkog spoja (određivanje otpora rotora te rasipnih induktiviteta statora i rotora) te pokus napajanja statora istosmjernim naponom (određivanje otpora statora). Razvijene napredne metode identifikacije temelje se na određivanju međuinduktiviteta vektorski upravljanog asinkronog vjetrogeneratora pomoću istosmjernog napona, identifikaciji parametara metodom najmanjih kvadrata, estimaciji parametara iz tranzijentnih odziva struja i napona statora te identifikaciji tranzijentnog induktiviteta statora istosmjernim naponom. Mjerenjem vrijednosti struja i napona statora moguće je s visokom razinom preciznosti identificirati parametre nadomjesne sheme vjetrogeneratora. Navedene metode provjerene su simulacijom u programskom paketu Matlab/Simulink.