Usmjeravanje i dodjela frekvencija u fotoničkoj mreži programiranjem ograničenja : diplomski rad - Plešić, Antonio (A. Plešić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Rad razmatra primjenjivost programiranja ograničenja u rješavanju problema usmjeravanja i pridjeljivanja valnih duljina (RWA) kojeg se pronalazi u valno usmjeravanim, valnom podjelom multipleksiranim (WDM) fotoničkim mrežama. Prezentira se pregled teorije potrebne za izražavanje navedenog problema kao skupa ograničenja. Najprije se problem usmjeravanja formulira kao instanca problema pseudo-Booleove zadovoljivosti (PB-SAT). Rješenje potproblema usmjeravanja zatim se koristi kod izražavanja potproblema pridjeljivanja valnih duljina kao instance problema Booleove zadovoljivosti (SAT) i problema zadovoljivosti modulo teorija (SMT). Opisani pristup razmatra nekoliko alternativnih ruta kako bi se sve zahtijevane konekcije uspostavile koristeći što manji broj valnih duljina. Za rješavanje RWA problema razvijen je skup programskih alata, u obliku „proof of concept“ prototipa koji transformira potprobleme u forme prikladne za strojno rješavanje korištenjem odgovarajućih alata (solvera). Na kraju je provedeno nekoliko mjerenja, te analiza i usporedba rezultata.