Ekonomska analiza dobiti i troškova implementaciji naprednih sustava u prijenosu i distribuciji električne energije : diplomski rad - Pongrašić, Marijana (M. Pongrašić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Rad se bazira na EPRI metodologiji i daje smjernice za ekonomsku analizu dobiti i troškova implementaciji naprednih sustava u prijenosu i distribuciji, U radu su nakon Uvoda (poglavlje 1) definirane napredne mreže (poglavlje 2) pomoću šest glavnih karakteristika, te napredni sustavi i tehnologije (poglavlje 3) U poglavlju 4 predstavljena je sveobuhvatna analiza projekata naprednih mreža koja se sastoji od ekonomske analize i analize kvalitativnih utjecaja. U radu je su navedene EPRI metoda (poglavlje 5), JRC metoda (poglavlje 6) i JRC metoda analize implementacije naprednih brojila (poglavlje 7) Koraci analize troškova i koristi detaljnije su prikazana u poglavljima 8.-10. Definirane su osnovne pretpostavke za troškove i koristi uvođenja naprednih sustava, te metode za provedbu ekonomske analize Metodologija je potkrijepljena primjerima analize projekata naprednih mreža (Poglavlje 11.) te analizom projekata na području Europe i SAD-a (Poglavlje 7).