Interakcija humanoidnog robota NAO s ljudima: upoznavanje i jednostavan dijalog : završni rad - Brijačak, Inka (I. Brijačak, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ritual upoznavanja uobičajen u modernom svijetu uključuje pozdrav, rukovanje, slušanje tuđeg i izgovaranje vlastitog imena. Osposobiti robota za ovaj ritual vrlo je bitno, jer njegovo izvođenje predstavlja elementarnu funkcionalnost u okviru interakcije između robota i čovjeka. Cilj je bio implementirati ritual upoznavanja na humanoidnom robotu NAO. Robot prepoznaje kada je pažnja sugovornika usmjerena na njega, inicira upoznavanje, predstavljanjem i pružanjem ruke, prepoznaje rukovanje pomoću ugrađenih senzora dodira te ukoliko je sugovornik prihvatio rukovanje, robot pamti ime i lice sugovornika. Kada idući puta vidi sugovornika, robot ga oslovljava njegovim imenom. Tijekom upoznavanja, robot ugrađenim LED diodama signalizira faze upoznavanja.