Modeli pokrivanja u bežičnim mrežama : diplomski rad - Balenović, Mile (M. Balenović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Podrška različitim uslugama u bežičnim mrežama u velikoj mjeri ovisi o broju i rasporedu točaka višestrukog pristupa. Broj pristupnih točaka i njihov raspored unutar bežične mreže ovisi o odabranom modelu za proračun pokrivanja. U radu su istraženi matematički modeli, stohastički i empirijski, za proračun pokrivanja u bežičnim mrežama. Opisani su postojeći modeli te na osnovu njihovih svojstava odabran najpovoljniji model za proračun pokrivanja u testnoj bežičnoj mreži. Kao odgovarajući model za proračun pokrivanja u testnoj bežičnoj mreži, laboratoriju i hodniku Zavoda za telekomunikacije, odabran je log-udaljenosti model. Ustanovljeno je da je pogodan za unutarnje prostore i da se dodatno može unaprijediti mjerenjima kojim se dolazi do realnije vrijednosti koeficijenta prigušenja n.