Pregled ekodizajn rasvjetnih sustava : završni rad - Šašak, Ivan (I. Šašak, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj završni rad daje uvid u područje koje se naziva ekodizajn rasvjetnih sustava, kroz pregled trenutnih postignuća u tom nastojanju da se usklade ljudske aktivnosti sa svijetom prirode te njihove međuovisnosti. U prvom dijelu rada biti će navedene aktivne i pasivne metode koje koriste dnevno svjetlo kako bi pojačale osvijetljenost prostora danju, a noću koriste održiva i kreativna rasvjetna tijela niske potrošnje. Kako bi se ti koncepti dodatno približili i verificirali, u drugom dijelu rada, opisan je model objekta projektiranog po zakonima ekodizajna koristeći programsko rješenje. U zaključku se navode spoznaje do kojih se došlo prilikom istraživanja područja ekodizajna rasvjetnih sustava i izrade praktičnog rada.