Izgradnja semantičkih izvora podataka i aplikacija semantičkog weba : diplomski rad - Jelovac, Ines (I. Jelovac, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Semantički web čini niz tehnologija organiziranih hijerarhijski u stog semantičkog weba. Najniži slojevi u stogu sastoje se od tehnologija preuzetih iz weba 2.0 na koje se naslanjaju ostale tehnologije. Podaci se modeliraju u obliku grafa koji se opisuje prema standardu RDF. Značenje podataka u grafu definira se pomoću vokabulara i ontologija. Graf se sprema u datoteku, relacijsku bazu ili nativnu bazu podataka, a pretražuje se korištenjem SPARQL upitnog jezika. Zahvaljujući razvoju tehnologija semantičkog weba i sve većem broju izvora podataka moguće je izgraditi različite aplikacije koje te tehnologije i podatke korisne za neku praktičnu svrhu. U ovom radu opisani su pristupi izgradnji aplikacija nad više izvora i izgrađen je primjer takve aplikacije. Izgrađena aplikacija korisnicima omogućava automatizirano generiranje i uređivanje životopisa na temelju podataka s nekoliko izvora. Pokazano je također kako se postojeći skup podataka može proširiti stvaranjem novog izvora. Podaci za novi izvor dobiveni su u formatu JSON, spremljeni u relacijsku bazu i preslikani u RDF graf iz baze. Novi izvor povezan je s postojećim izvorima. Izgrađena je aplikacija koja demonstrira kako se novi podaci mogu integrirati s postojećim podacima i iskoristiti za pretragu i dobivanje preciznih i bogatih rezultata. Aplikacija je tražilica namijenjena studentima koji žele pronaći potencijalne mentore na temelju tema koje ih zanimaju. Na kraju rada dan je osvrt na probleme koji su uočeni za vrijeme izrade aplikacija i izvora podataka. Istaknuti su problemi koji se tiču performanci i sigurnosti semantičkih aplikacija.