Automatizacija modela pokretne trake upotrebom programirljivog logičkog kontrolera S7-1200 u programskom jeziku LAD : završni rad - Kurić, Đani (Đ. Kurić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog završnog rada je automatizacija pokretne trake uz pomoć programibilnog logičkog kontrolera. Model pokretne trake sastoji se od nekoliko transportnih traka i dva klizača. Predviđeno je da objekt postavljen na početak procesa, prođe cijeli put do kraja završne trake bez ikakvog utjecaja čovjeka. Na svom putu objekt je potrebno obraditi uz pomoć glodalice i bušilice. U prvom poglavlju objašnjeni su osnovni pojmovi vezani za automatizaciju, te koja je njena uloga u životu čovjeka. U drugom je poglavlju obrađen PLC kontroler. Objašnjene su vrste kontrolera, te istaknute njihove prednosti i mane. Na posljetku su objašnjene uloge procesorskih jedinica, kao i ulazno/izlaznih modula. Načinjena je usporedba PLC kontrolera s računalom opće namjene, te istaknuto zašto računalo ne može zamijeniti kontroler u zadaćama koje on obavlja. Treće poglavlje opisuje razvoj programske potpore u najraširenijem programskom jeziku PLC kontrolera, a to je ljestvičasti (LAD) dijagram. Objašnjeno je kako se programira, te koji se programski elementi najviše koriste. Četvrto poglavlje opisuje model pokretne trake koji je trebalo automatizirati. Svaki je dio programskog koda detaljno objašnjen, kao i logika koja se koristila u pravljenju istog. Sva programska potpora načinjena je u programskom paketu SIMATIC STEP 7 (TIA Portal).