Automatsko raspoznavanje oblika lica : završni rad - Kušan, Margareta (M. Kušan, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Automatsko raspoznavanje oblika lica iz slike u ovom radu temelji se na tri koraka: detekcija značajki lica, segmentacija lica iz slike i detekcija oblika lica pomoću predložaka i funkcije preklapanja. Za detekciju značajki lica korišten je FaceDetector iz Visage|SDK razvojnog okruženja. Segmentacija lica izvedena je klasifikacijom piksela na temelju svojstava boja RGB modela. Detekcija oblika lica izvedena je računajući preklapanja predloška i segmentirane slike u funkciji preklapanja. Za klasifikaciju oblika lica korištena su 4 osnovna oblika: ovalno, četvrtasto, okruglo i srcoliko. Opisani su problemi i ograničenja ove implementacije i ovakvog pristupa, te su predložena poboljšanja detekcije oblika lica.