Razvoj minimalnih adicijskih lanaca za izračun potencija : završni rad - Vlastelica Pogančić, Marin (M. Vlastelica Pogančić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad se bavi temom optimizacije izračuna potencija i analizira neke prošle metode računanja potencija prije fokusiranja na adicijske lance kao sredstvo za optimalni izračun. U radu su predstavljene matematičke osnove za razumijevanje adicijskih lanaca i njihovih varijacija kao što su jaki adicijski lanci te adicijski lanci s mogućnošću oduzimanja. Središnja tema rada je pronalaženje optimalnih adicijskih lanaca kroz metode evolucijskog računanja s algoritmima kao što su genetski algoritam, genetsko kaljenje i algoritam optimizacije rojem čestica za koje su dati rezultati optimizacije te su uspoređeni.