Optimalno upravljanje sustavom zakretanja gondole vjetroagregata : diplomski rad - Martinović, Ivan (I. Martinović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Porast dimenzija vjetroagregata uzrokovao je povećanje opterećenja koja se javljaju na cijeloj konstrukciji vjetroagregata. U radu su opisane pojave koje dovode do tih neželjenih opterećenja. Kao referentni model vjetroagregata na temelju kojeg se obavljala identifikacija modela potrebnog za upravljanje korišten je model implementiran u programskom alatu GH Bladed. Nadalje je opisan sustav za zakretanje gondole vjetroagregata. Ovaj sustav ima zadatak pozicionirati ravninu rotora okomito prema vjetru s ciljem maksimalnog iskorištenja energije uz minimizaciju zamora koji se javlja kad je sustav isključen, ali i uslijed samog zakretanja. U svrhu postizanja tog cilja u ovom je radu opisana sinteza sustava optimalnog upravljanja zakretanjem gondole vjetroagregata. Simulacijski rezultati su pokazali zadovoljavajuće vladanje sustava.