Eko dizajn rasvjetnih sustava pasivnih kuća : diplomski rad - Tošić, Renato (R. Tošić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U današnje se vrijeme sve više vodi računa o energetskoj efikasnosti i uštedama električne energije u čitavom području energetike. U zgradarstvu se potroši 40% primarne energije, dok udio potrošene električne energije na rasvjetu u ukupnoj potrošnji električne energije iznosi gotovo 20%. Zbog toga se danas sve više pozornosti usmjerava povećanju energetske efikasnosti u kućanstvu te razvitku rasvjetnih sustava. Jedan od osnovnih primjera povećane energetske efikasnosti i racionalnog gospodarenja energijom u kućanstvima je pasivna kuća. Ona predstavlja energetski standard arhitekture i graditeljstva koji je danas nedvojbeno vodeća tema u području energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i održivog razvoja. Sjedinjenje ekologije i ekonomije u pasivnim kućama posljedica je poboljšane toplinske izolacije, smanjenja toplinskih mostova, energetski efikasnih prozora i vrata, zrakonepropusnosti i ventilacije. Eko dizajn je održivi dizajn koji pažljivo usklađuje ljudske aktivnosti sa svijetom prirode i pažljivo proučava međusobne sveze. Stoga, kako bi se minimizirala potrošnja primarne energije, mnoge pasivne kuće primjenjuju pasivne i aktivne metode uporabe dnevnog svjetla za pojačavanje osvijetljenosti danju, dok se noću koristi održiva rasvjeta niske potrošnje. Optimalno rješenje za rasvjetu u pasivnim kućama je LED tehnologija. Osim što troši manje energije od ostalih izvora svjetlosti, LED rasvjeta ima dugi vijek trajanja, odličan uzvrat boje te ne emitira UV ni IR zračenje. U ovom radu prikazan je primjer rasvjetnog sustava pasivne kuće pri čemu je korišten Dialux alat.