Poboljšanje točnosti lokalizacije mobilnog robota korištenjem više laserskih senzora udaljenosti : završni rad - Ovčarić, Gordan (G. Ovčarić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Zadatak ovog završnog rada bio je ispitati toˇcnost lokalizacije mobilnog robota Pioneer P3-DX pomo´cu AMCL (eng. Adaptive Monte Carlo Localization) algoritma. Laserski senzori udaljenosti SICK LMS100 spojeni su na robota za potrebe mjerenja. Mjerenje je obavljeno prvo sa jednim laserskim senzorom udaljenosti, a zatim i istovremeno sa dva. Za generiranje karte prostora i lokalizaciju na dobivenoj karti koristili su se gotovi algoritmi implementirani u ROS (eng. Robot Operating System) operacijskom sustavu za rad s robotima. Rezultati lokalizacije AMCL algoritma provjereni su pomoću visoko preciznog OptiTrack sustava praćenja objekata. Rezultati su prikazali kako AMCL zadovoljava osnovne uvjete lokalizacije, te je precizan do određene granice. Također su rezultati pokazali da AMCL postaje zamjetno precizniji korištenjem dva laserska senzora udaljenosti istovremeno u usporedbi sa samo jednim.