Uređaji za obradu audio signala : završni rad - Runjić, Paško (P. Runjić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Uređaje za obradu audio signala dijelimo na uređaje za vremensku, frekvencijsku i dinamičku obradu signala. U uređaje za vremensku obradu signala spadaju delay, reverb, chorus, flanger, phaser i vremenski/frekvencijski pomak. Delay je najjednostavniji uređaj iz ove skupine, a radi tako da se ulazni signal zakasni, te se pribroji originalnom signalu. Jedan od prvih uređaja za kašnjenje je bio zasnovan na radu sa magnetskim vrpcama (tape delay), a kasnije i u analognoj tehnologiji (analogni delay). Moderne izvedbe uređaja za kašnjenje zasnovane su na digitalnoj tehnologiji, gdje se signal nakon prolaska kroz A/D konverter digitalno obrađuje te na isti način zakasni te pridodaje originalnom signalu, prije ili poslije prolaska kroz D/A konverter. U domenu uređaja za vremensku obradu signala spadaju i uređaji za odjek, koji imitiraju odjeke prostorija iz stvarnog života (soba, dvorana, katedrala i sl…), pa ih tako dijelimo na: odjek dvorane, odjek sobe, odjek sa metalne ploče, odjek opruge), te one koji svoj rad temelje na digitalnoj tehnologiji (algoritamski i konvolucijski). Dvije dodatne izvedbe su odsječeni odjek i obrnuti odjek. Chorus je efekt također baziran na kašnjenju signala, gdje na zakašnjeli signal djeluje i dodatni NF oscilator, koji je zaslužan za osciliranje zakašnjelog signala, što daje prepoznatljiv zvuk. Flanger je isto tako baziran na kašnjenju, ali jako kratkom. Phaser zvuči slično kao flanger, ali nije na isti način baziran na kašnjenju: ulazni signal prolazi kroz široko pojasni filtar koji uzrokuje promjene faze, te se zbraja s ulaznim. Vremenski/frekvencijski pomak se odnosi na promjenu trajanja signala bez promjene spektra. Od uređaja za frekvencijsku obradu signala koristimo filtre, pa tako razlikujemo pojasni propust, pojasnu branu, nisko-propusni filtar i visoko propusni filtar, a isto tako i aktivne filtre, Butterworth filtre, Tschebyscheff filtre i Bessel filtre. Ekvalizatori (parametarski i grafički) temelje svoj rad na filtrima, kao i regulator boje tona. Dinamika označava raspon između najtišeg i najglasnijeg signala u zapisu. Uređaji za dinamičku obradu signala temelje svoj rad na regulaciji dinamike. Ti su uređaji limiter (ograničava daljnji rast razine signala), noise gate (utišava signal ispod određene razine), kompresor (ograničava razinu signala u jednom ili više koraka), te ekspander (regulira pojačanje signala ispod neke granične vrijednosti).