Sustav upravljanja agregatom 30 koji se sastoji od sinkronog generatora i istosmjernih strojeva : diplomski rad - Pavasović, Arsen (A. Pavasović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Cilj je izraditi sustav upravljanja agregata 30 koristeći laboratorijski postav agregata, PLC i operatorski panel. Laboratorijski postav sastoji se od frekvencijskog pretvarača, asinkronog motora, sinkronog generatora i sinkronog motora sa permanentnim magnetima. Potrebno je povezati sve elemente sustava upravljanja, uspostaviti komunikaciju računala sa PLC-om, PLC sa frekvencijskim pretvaračem te mu zadavati referencu preko operatorskog panela. Sve relevantne signale (struja i napon) potrebno je izmjeriti i omogućiti prikaz mjerenih vrijednosti na operatorskom panelu. Također je potrebno napraviti automatsku sinkronizaciju sinkronog generatora na mrežu, koristeći već navedeni postav. Automatska sinkronizacija se izvodi tako da se preko tipke operatorskog panela izvrše procedura zaleta, podešavanje uzbude te pravovremenog uklopa sklopnika.