Postupak za polunadziranu akviziciju leksikona sentimenta : završni rad - Paradžik, Matej (M. Paradžik, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisani su postupci automatske izgradnje sentimenta iz literature te je na temelju njih opisan i implementiran postupak akvizicije leksikona sentimenta na temelju tekstne zbirke Postupak se temelji na polunadziranom učenju nad grafom i radi nad tekstnom zbirkom te je zbog toga primjenjiv na jezike za koje ne postoje izgrađeni jezični resursi poput rječnika. Za određivanje sličnosti između riječi koriste se tri mjere: supojavljivanje, uzajamna zajednička informacija i latentna semantička analiza. Za učenje se koriste dva algoritma: propagacija labela i PageRank. Vrednovanjem je utvrđeno da postupak nije dovoljno dobar da bi se njime izgradio dobar leksikon sentimenta.