Modeliranje kvarova u elektroenergetskim mrežama : završni rad - Gržanić, Mirna (M. Gržanić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Kratki spoj je kvar u mreži koji nastaje uslijed međusobnog spajanja dijelova mreže koji su na različitim potencijalima. Uzroci su brojni: mehanička oštećenja, povećanje napona, pogrješke pri upravljanju sustavom, atmosferske prilike, sniženja razine izolacijske čvrstoće ili slom izolacije. Posljedice su pojave velike struje krakog spoja, velikih pada napona i brojna oštećenja. U trofaznim sustavima postoje četiri vrste kratkih spojeva: trofazni, dvofazni, jednofazni i dvofazni kratki spoj sa zemljom. Struja kratkog spoja sadrži izmjeničnu i istosmjernu komponentu. Postoje tri struje na temelju kojih se izabire oprema za elektroenergetski sustav: udarna struja kratkog spoja, rasklopna struja kratkog spoja i struja mjerodavna za ugrijavanje za vrijeme trajanja kratkog spoja (termička struja). Metode proračuna struja kratkih spojeva je metoda nadomjesnog naponskog izvora te proračun s relativnim jediničnim vrijednostima. Metoda nadomjesnog naponskog izvora je svođenje svih impedancija na isti (bazni) napon. Kod proračuna s relativnim jediničnim vrijednostima struje, naponi, impedancije i snage se izražavaju u odnosu na neke osnovne veličine.