Istosmjerne mikromreže : završni rad - Ofak, Zlatko (Z. Ofak, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Napredak tehnologije, kao i potreba za smanjenjem onečišćenja okoliša, natjerali su znanstvenike da počnu tražiti alternative dosad konvencionalnim načinima opskrbljivanja energijom. Kao odgovor na pitanje onečišćenja, ali i potrebe za kvalitetnijom električnom energijom javile su se istosmjerne mikromreže. U prilog njima ide i činjenica da se velik broj uređaja kako u kućanstvu, tako i u industriji, napaja istosmjernom strujom. Istosmjerna mikromreža sastoji se od distribuirane proizvodnje (malog vjetroagregata, fotonaponskih ćelija) te spremnika energije koji služi kao rezerva (baterijskog podsustava). Može biti priključena na vanjsku mrežu, ali i raditi u otočnom radu.