Ekstrakcija navoda iz novinskih objava na hrvatskome jeziku : završni rad - Medić, Zoran (Z. Medić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Završni rad opisuje izgradnju sustava za ekstrakciju navoda iz novinskih objava na hrvatskome jeziku. Model za ekstrakciju navoda i povezivanje navoda s entitetima koji su izrekli navod temeljen je na pravilima. Temelj izgrađenih pravila jest potraga za navodima unutar rečenice, predikatom kojim se povezuje navod s imenovanim entitetom, te subjektom koji je prepoznat kao imenovani entitet. Postignuta preciznost izgrađenog sustava iznosi 97%, dok je odziv 72%. Proučeni su i relevantni radovi iz područja ekstrakcije navoda pomoću metoda temeljenih na pravilima i metoda strojnog učenja. Izgrađeno je i jednostavno grafičko korisničko sučelje kojim se pretražuje baza navoda i pripadnih govornika. U sklopu rada predloženi su i brojni načini poboljšanja i proširenja sustava.