Primjena prediktivne analize nad tekstovima i audiološkim karakteristikama pjesama : diplomski rad - Župančić, Mihael (M. Župančić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu napravljena je prediktivna analiza koja postupkom regresije utvrđuje ovisnost godine izdavanja pjesme o njenim audiološkim karakteristikama te često ponavljanim riječima u pjesmi. Podaci o pjesmama su dobiveni iz podatkovnih skupova „The Million Song Dataset“ i „The musiXmatch Dataset“. Objašnjeni i korišteni su različiti analitički i korektivni postupci za dobivanje konačnog regresijskog modela. Najprije je izrađen model za predviđanje godine isključivo na temelju audioloških karakteristika. Konačni model je unakrsno ispitan te su analizom važnosti varijabli modela izvedeni zaključci o odnosima zavisne i nezavisnih varijabli. Potom je napravljen i model za predviđanje godine izdavanja pjesme iz često pojavljivanih riječi u pjesmi te je zavisna varijabla tog modela dodana kao nezavisna varijabla u model odnosa godine i audioloških karakteristika. Novi, kombinirani model je također unakrsno ispitan.