Analiza alata za obradu velikih skupova podataka s naglaskom na skladištenje podataka : diplomski rad - Jelačić, Hrvoje (H. Jelačić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U današnje vrijeme različiti sistemi raspolažu ogromnim količinama podataka (eng. Big Data) koji se uglavnom ne koriste. Telekom operateri generiraju vrlo velike količine podataka, koje uključuju podatke o pozivima (eng. CDR), mrežne te korisničke podatke. Količina podataka čini ručnu obradu nemogućom. U pitanje se dovodi brzina obrade, dohvaćanja te gospodarenja podacima u razumnom vremenu. Automatizirana obrada zastarjelim softverskim metodama ne može držati korak s intenzitetom dolaska podataka što rezultira odbacivanjem ili ignoriranjem većine korisnih podataka. S tehnologijama današnjeg doba moguće je razabrati korisne podatke iz velikih skupova podataka. Tvrtke koje potpuno iskorištavaju te podatke mogu ostvariti tržišnu prednost u vidu poboljšanja korisničkog iskustva, izbacivanja željenih proizvoda na tržište, povećanja produktivnosti te optimizacije mreža.