Programski sustav za transformaciju i slanje e-računa : diplomski rad - Vukorepa, Ivan (I. Vukorepa, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Elektroničko poslovanje je oblik poslovanja nastao uslijed razvoja novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija s ciljem modernizacije i olakšavanja razmjene poslovnih informacija. Metode elektroničkog poslovanja imaju za cilj omogućiti poduzećima međusobno povezivanje informacijskih sustava, razmjenu informacija i obavljanje poslovnih transakcija na fleksibilniji i efikasniji način. Tehnički problemi koji se javljaju u ovom području vezani su uz postojanje velikog broja standarda. Glavni cilj ovog diplomskog rada je ostvarivanje programskog sustava za transformaciju i slanje e-računa između sustava e-poslovanja Hrvatske i Slovenije. U radu su analizirani standardi UBL i e-SLOG koje koriste ovi sustavi te je ostvareno i dokumentirano preslikavanje iz UBL norme u e-SLOG normu. Na temelju definiranog preslikavanja ostvaren je programski sustav za transformaciju e-računa iz UBL norme u e-SLOG normu. Naposljetku je ostvaren programski sustav koji šalje transformirani e-račun na slovenski sustav.