Simulacijski modeli sustava za beskontaktni prijenos energije : završni rad - Blažek, Miran (M. Blažek, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U uvodu rada spomenuta je važnost i opisan je osnovni princip beskontaktnog prijenosa energije. Zatim je napravljena podjela sustava za beskontaktni prijenos energije s obzirom na korišteni medij. Prema toj podijeli sustavi su podijeljeni na akustičke, mikrovalne, laserske, induktivne i kapacitivne sustave. O svakom će sustavu biti izrečeno nekoliko općenitih činjenica, bit će ukratko opisan princip rada, napravit će se usporedba s ostalim sustavima da bi se pokazale prednosti i nedostaci te će biti nabrojene neke od najčešćih primjena. U drugom poglavlju će se obraditi osnovna struktura induktivnog sustava za prijenos energije, nabrojiti će se i opisati topologije korištenih pretvarača i kompenzacijskih krugova te navesti nekoliko metoda upravljanja. Struktura kapacitivnog sustava neće biti posebno razmatrana s obzirom da se većina dijelova podudara sa stukturom induktivnog sustava. Na kraju će biti predstavljena dva simulacijska modela induktivno i kapacitivno spregnutih sustava izrađenih pomoću programskog alata Simplorer te će se opisati postupak implementacije jednostavnih algoritama za upravljanje. Uz opis principa rada sustava uz implementiranu regulaciju biti će prikazani i komentirani rezultati simulacija.