Testiranje u programskom jeziku Ruby : završni rad - Zdeličan, Antonio (A. Zdeličan, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Testiranje u programskom jeziku Ruby Ovaj rad obrađuje cjelokupnu strukturu programskog jezika Ruby, radni okvir za izradu web aplikacija Rails koji se temelji na Rubyu te različite metode testiranja web aplikacija. Započinje se sa kratkim uvodom u web aplikacije gdje je objašnjen njihov značaj u današnjem društvu. Potom se obrađuje programski jezik Ruby, povijest, sintaksa, usporedbe s drugim programskim jezicima. Slijedi razvojna okolina Rails gdje se govori o njenim komponentama te značaju u razvoju web aplikacija. U sljedećim poglavljima se govori o testiranju, prvo se općenito opisuju različite metode testiranja te pojmovi poput TDD-a i BDD-a, a potom i samom testiranju u Railsu odnosno Rubyu. Koriste se programski okviri testiranja poput Test::Unit, MiniTest, RSpec, Capybara, FactoryGirl. Na kraju se prezentira i praktični primjer aplikacije koja sadrži testove. U zaključku se iznosi značaj testiranja i kako je ono neophodno u razvoju aplikacija.