Detekcija prisustva objekta kapacitivnom metodom : završni rad - Lasić, Ivan (I. Lasić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Na početku ovog završnog rada dan je kratki pregled dosadašnjih implementacija mjerne instrumentacije korištene za kapacitivna mjerenja. Nadalje, razvijen je sustav detekcije predmeta i osoba u promatranom prostoru kapacitivnom metodom. Kao senzori za prikupljanje podataka o promjeni kapaciteta odabrane su bakrene elektrode. Kapacitet između postavljenih elektroda mijenja se dolaskom osobe ili predmeta u promatrani prostor. Naboj koji se javlja na elektrodama mjeri se preciznim CDC pretvornikom visoke točnosti. Za potrebe prikupljanja podataka razvijena je programska potpora. Algoritmi spremanja mjerenih podataka u tekstualnu datoteku, te iscrtavanja istih implementirani su u Matlab programskom alatu. Na kraju rada prikazan je rezultat mjerenja uz korištenje jedne elektrode.