Sklopovska implementacija postupaka za poravnanje genoma : diplomski rad - Polović, Marko (M. Polović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Količine podataka koje se dobiju sekvenciranjem genoma prevelike su da bi njihovo poravnanje na današnjim računalima trajalo dovoljno kratko. Srećom, mnogi algoritmi za poravnanje se mogu paralelizirati te na taj način ubrzati. U ovom radu razvijen je sustav za poravnavanje koji se temelji na sklopovskoj realizaciji Needleman-Wunschevog algoritma. Sustav je implementiran na programabilnim logičkim poljima familije Virtex-6. Implementirano je 511 paralelnih procesnih elemenata koji povezani u linearno sistoličko polje računaju vrijednost poravnanja. Sustav za poravnanje se s računalom domaćinom povezuje pomoću PCI Express sučelja. Razvijeni sustav pokazuje da sklopovski pristup ima velik potencijal za ubrzavanje postupaka za poravnanje.