Analiza alata za obradu velikih skupova podataka s naglaskom na primjenu u sustavima e-Zdravstva : diplomski rad - Mahovlić, Mario (M. Mahovlić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisane su osnovne značajke velikih skupova podataka te arhitekture i algoritmi koji se koriste kako bi se riješilo probleme koji dolaze sa obradom, analizom i pretragom takvih skupova podataka. Opisan je koncept e-Zdravstva te sustavi koji se koriste kako bi se poboljšala zdravstvena skrb kroz informacijsku tehnologiju. Od alata za rad s velikim skupovima podataka pobliže su opisani alati za pretragu velikih skupova podataka. Pokazani su primjeri korištenja navedenih alata za pretragu velikih skupova podataka te je napravljena usporedba između 2 takva alata, Apache Solr-a i Elasticsearch-a. Kako je u sklopu rada razvijen i modul koji demonstrira mogućnosti Apache Solr platforme, arhitektura i dizajn tog modula detaljno su opisani kroz UML dijagrame. Napisane su upute za korištenje korisničkog sučelja modula te je opisano testiranje samog modula. Također su napisane i upute za instalaciju potrebnih sustava te instalaciju samog modula na OpenMRS sustav.