Elektronička gotovina i sustav Bitcoin : završni rad - Katanić, Ivan (I. Katanić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Opće nezadovoljstvo ljudi postojećim valutama i bankama rezultiralo je pojavom alternativnih valuta. Najpoznatija je svakako Bitcoin, decentralizirani sustav za elektroničko gotovinsko plaćanje. Čitatelje se prvo upoznaje s pojmom digitalne valute i zatim s detaljnim opisom rada Bitcoin protokola. Opširno se opisuje "dokaz o radu" kojim se rješava poznati problem dvostrukog trošenja. Analizira se sigurnost od napadača koji konotrolira određeni udio mreže. Opisuje se i analizira proces rudarenja, postupak kojim se potvrđuju transakcije, a ujedno i stvaraju nove jedinice novca. U posljednjem poglavlju daje se kvantitativna analiza Bitcoin grafova, posebice približnog korisničkog grafa. Analizira se aktivnost korisnika i pokušavaju otkriti identiteti najaktivnijih.