Označavanje vremenskih izraza u tekstovima na hrvatskome jeziku : završni rad - Skukan, Luka (L. Skukan, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Označavanje vremenskih izraza u zadnje je vrijeme postalo jedno od fokusa obrade prirodnog jezika. Ono se sastoji od identifikacije vremenskih izraza i njihove normalizacije u kanonski oblik. Nedavni uspjesi označivaća baziranih na pravilima, a posebno sustava HeidelTime, kao i nedostatak uspješnih označivaća za hrvatski jezik, potaknuli su oblikovanje skupa pravila za hrvatski za HeidelTime. Stvoren je i korpus sastavljen od članaka s hrvatske Wikipedije baziranih na člancima o ratovima. Korpus je anotiran TIMEX3 oznakama, a njegova je svrha bila pomoć u razvoju skupa pravila, ali otvara i mogućnost korištenja za druge alate i svrhe. Implementacija pravila za hrvatski postigla je rezultate uspredive s rezultatima implementacija za druge jezike, a korpus WikiWarsHR usporediv je sa sličnim korpusima na drugim jezicima po duljini i broju označenih vremenskih izraza.