Priobalne vjetrene elektrane : završni rad - Jurinjak, Luka (L. Jurinjak, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Glavni cilj rada je bio istražiti sektor priobalnih vjetrenih elektrana. U radu je pisano o povijesti iskorištavanja energije vjetra, opisana je energija vjetra kao grana industrije u energetici, analizirano je koja se tehnološka rješenja najčešće javljaju u izgradnji vjetroagregata, kakvo je trenutno stanje u svijetu u kapacitetu instalirane snage, kakvi su planovi razvoja cijelog sektora i na čemu će se temeljiti taj razvoj, koji izazovi stoje pred projektantima i graditeljima priobalnih vjetrenih elektrana. Opisano je i gospodarsko – političko stanje u Hrvatskoj, što se tiče priobalnih vjetrenih elektrana, ispitano ima li ta tehnologija perspektivu u našoj državi te kako bi se, eventualno, moglo uključiti hrvatsko gospodarstvo u taj sektor.