Implementacija virtualnog čvora s funkcijama vatrozida u sustavu IMUNES : završni rad - Sekulić, Matija (M. Sekulić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: IMUNES (Integrated Multiprotocol Network Emulator/Simulator) je simulator i emulator računalnih mreža temeljenih na IP protokolu. IMUNES radi na principu stvaranja virtualnih čvorova u jezgri operacijskog sustava FreeBSD. Vatrozid (Sigurnosna stijena, eng. firewall) je sigurnosni element računalne mreže koji djeluje kao most prema ostatku mreže. Ipvatrozid se temelji na filtriranju paketa. Vatrozid na temelju zastavica u IP paketu odlučuje koju vrstu paketa će proslijediti. Ovim radom je implementiran novi virtualni čvor u sustavu IMUNES. Prikazane su njegove osnovne funkcionalnosti, te način na koji je izveden.