Suboptimalno multikriterijsko upravljanje megavatnim vjetroagregatom : diplomski rad - Santrić, Luka (L. Santrić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Sustav upravljanja vjetroagregatom megavatne snage temelji se na optimalnom iskorištavanju dostupne energije vjetra te na redukciji strukturnih opterećenja komponenti vjetroagregata. S obzirom na nelinearnost matematičkog modela vjetroagregata te na spregu pojedinih podsustava, teško je postići optimizaciju multikriterijskog problema s ograničenjima koja bi se izvodila u stvarnom vremenu na postojećem ugradbenom računalnom sustavu vjetroagregata. Stoga je zadatak ovoga rada bio suboptimalan pristup koji se temelji na izvedenoj optimizaciji u cijelom radnom području vjetroagregata i njenoj aproksimaciji korištenjem neuronske mreže. Postavljen je matematički model vjetroagregata te su identificirana ograničenja sustava upravljanja. Ponašanje projektiranog suboptimalnog regulatora simulacijski je provjereno, kao i njegova izvedivost za upravljanje u realnom vremenu.