Regulacija brzine vrtnje servo pogona upotrebom upravljačke jedinice Siemens Sinamics CU320 i i programirljivog logičkog kontrolera S7-1500 : diplomski rad - Valentić, Josip (J. Valentić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu je realizirana regulacija brzine vrtnje servo pogona pomoću industrijskog pretvarača SINAMICS S120 (upravljačka jedinica CU320) te programirljivog logičkog kontrolera S7 1500. Servo pogon se sastoji od sinkronog motora s permanentnim magnetima, a PLC i pretvarač povezani su industrijskom komunikacijom PROFIBUS. Programiranje PLC-a obavljeno je pomoću programa STEP7 unutar programskog okruženja TIA Portal. Također, unutar TIA Portal-a se nalazi program WinCC pomoću kojeg je napravljena aplikacija za upravljanje brzinom vrtnje. U drugom dijelu zadatka eksperimentalnom optimizacijom regulatora brzine podešeni su parametri regulatora te su snimljeni odzivi brzine, momenta i struja prilikom zaleta reverziranja i terećenja stroja. Za terećenje pogonskog stroja (SMPM-a) kao opteretni stroj korišten je asinkroni motor upravljan frekvencijskim pretvaračem MICROMASTER 420. Snimljeni su i uspoređeni signali u slučaju početno postavljenih i optimalnih parametara regulatora brzine. Signali su obrađeni unutar programa Matlab.