Primjena visokointenzitetnog ultrazvuka u medicini : završni rad - Babić, Mateja (M. Babić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ultrazvuk je širenje poremećaja u mediju izazvano vanjskom pobudom u frekvencijskom području od 20 kHz do 1 GHz. U medicinskoj primjeni koristi se ultrazvuk frekvencije od 1 MHz do 50 MHz. Ultrazvuk se primjenjuje u više grana medicine; u dijagnostici, fizikalnoj terapiji, stomatologiji, dermatologiji, plastičnoj i rekonstruktivnoj kirurgiji... U medicini se primjenjuju efekti koje dobivamo primjenom ultrazvuka, Dopplerov efekt i efekt kavitacije. Visokointenzitetno fokusiranje kod niskofrekvencijskih izvora postiže se direktnim dovođenjem mehaničke snage u određenu akustičku zonu. Posljednjih godina se usavršava primjena visokointenzitetnog ultrazvučnog polja. Izlazna akustička snaga može se mjeriti uz pomoć tri metode: kalorimetrijskom, elektromehaničkom karakterizacijom te mjerenjem prostornog tlaka u bazenu bez odjeka. U ovom radu se posebno obradila kalorimetrijska metoda uz pomoć tri sonotrode pri dvije razike jakosti generatora ultrazvučnih valova.